Aici gasesti provocari ce cresc odata cu tine! Jocuri, povesti, poezii, poze haioase, glume, printabile, bancuri si video-uri de râs.
 

Legende

Legenda Florii soarelui

legenda florii soarelui

Cica Stefan cel Mare avea o fata frumoasa, dar muta din nascare.

Din aceasta pricina Domnitorul era amarat peste masura. Vracii si doctorii de-atunci n-au lecuit domnita de mutenie.

La urma, vine o batrana garbovita la voievod si spune:
- Maria Ta, fata domniei tale poate sa prinda grai.
- Cum?
- Cheama-l pe Soare la cetate si cinsteste-l cum se cuvine.

Dupa ospat, trimite domnita sa-i cerseasca o sarutare si, o sa scape de mutenie, norocoasa copila. Voievodul Stefan s-a inveselit si a facut pregatiri, precum a zis batrana prezicatoare. Numai ca, pe capul domnitorului, era un blestem. Piaza-Rea, afland gandurile stapanitorului, alerga la Luna-Rasare, adica la Doamna-Noptilor, si-i sopteste ca Soarele e necredincios.

- Luna-Rasare, zice viclean Piaza-Rea, pana acum l-ai avut de barbat pe Soare, fat-frumosul domniei tale cu petale de lumina, insa l-ai prapadit, stapana a noptii. Te lasa de tot. Soare se insoara cu fata muta a lui Stefan, stapanul tarii. Uite, chiar deseara se-ncinge nunta. Auzind una ca asta, Luna e gata sa turbeze de gelozie.

- Pe mine sa ma paraseasca Soare ? scrasneste si fulgera Doamna-Noptilor. Nu se poate. Am sa nimicesc fata voievodului Stefan. Incepe nunta la castelul de piatra. Soare, fat-frumosul cu plete de lumina, ospateaza cu voda si curtenii.

- Vine mireasa! se aude un crainic. Si iat-o pe domnita cea frumoasa si muta intrand in sala, printre sunete de buciume. Incarcata de aur, impodobita ca o primavara calda. Mireasa ingenuncheaza la picioarele lui Soare. Ii cere o gura de mantuire. Vazand sarutul mirilor, Luna innebuneste de-a binelea si se arunca din inalt, prin geamul castelului. Cade ca o ploaie de blestem peste faptura Domnitei si, pe data, ii topeste chipul, prefacandu-l in floare galbena. Nuntasii raman ingroziti de fapta nedreapta a Lunii. Batranul voievod e naucit de intamplare. Mesenii bocesc. Intaratat, Soarele o prinde pe luna de pletele razelor si-o arunca prin fereastra, departe, in creierul norilor.

In locul Domnitei e, acum, o floare inalta, cat statul omului. Soarele o ia in brate si-o duce in gradina, sadind-o in pamant. - Ea e dragostea mea si se va numi Floarea-Soarelui! Tocmai de atunci, floarea-soarelui a ramas cu fata galbena si infiorata de durere.
Indragostita pe veci de Soare, ea isi intoarce mereu fata catre craiul zilei, cersind sarutarea mangaietoare.

Voteaza

(7 voturi)

Comentarii(0)Scris de
adventurekids
Data
05 mar. 2010
Vizionari
5361
★★★★★
7 voturi
Reclama 1 zona editabila
Reclama2_Detaliu_Articole