Aici gasesti provocari ce cresc odata cu tine! Jocuri, povesti, poezii, poze haioase, glume, printabile, bancuri si video-uri de râs.
 

Legende

1 Aprilie - Tradiţii şi superstiţii de Păcălici

ziua pacalelilor, superstitii de 1 aprilie, istorie 1 aprilie


Ziua de 1 aprilie starneste zambete si rasete, aduce voie buna si chicoteli in toata regula, testeaza rabdarea si ingeniozitatea unei persoane, aduce scurte momente de stanjeneala. Poate ca nu a fost declarata in mod oficial zi de sarbatoare, insa este cu siguranta ziua de 1 Aprilie este o zi memorabilia, celebrata in mai multe tari ale lumii ca Zi a Pacalelii. Te-ai intrebat insa cum si unde s-a dat startul pacalelilor? Cum au inceput oamenii sa pacaleasca si sa se lase pacaliti? Care este de fapt istoria lui 1 aprilie?

 

1 Aprilie, zi a pacalelilor: Istorie si origine

 

Nu se cunosc cu exactitate originile zilei de 1 aprilie, insa presupunerile si teoriile au luat forme variate. Mai intai de toate, Ziua Pacalelilor este asociata cu sosirea tarzie a primaverii la inceputul lui aprilie. Insasi natura joaca feste oamenilor, “pacalind” semintia umana cu schimbari bruste si capricioase ale vremii. Cu toate acestea, obiceiul de a pacali dateaza din perioada romanilor, fiind inclus in cadrul serbarilor Hilaria pe care romanii le organizau pe 25 martie. Razand si glumind, romanii celebrau echinoctiul de primavara si instalarea primaveriii, dar si revenirea la viata a lui Attis, zeu al vegetatiei si al naturii.

 

Poate ca intr-un mod neoficial, insa urmatoarea teorie a fost acceptata in unanimitate: traditia zilei de 1 Aprilie ca zi in care oamenii se tin de farse si pacaleli a inceput in Franta secolului XVI. Conform vechiului calendar iulian, Anul Nou era sarbatorit pe durata a 8 zile, incepand cu 25 martie si culminand cu ziua de 1 aprilie. Anul Nou nu putea fi sarbatorit altfel decat prin muzica, dans, petreceri si multa voie buna. In timpul domniei regelui Charles IX are loc insa reforma calendarului, iar vechiul calendar este inlocuit de calendarul Gregorian. Pentru prima oara, in 1582, Anul Nou nu mai este sarbatorit la 1 aprilie, ci la 1 ianuarie. Pana la 1752, Marea Britanie a refuzat sa accepte noul calendar. Aici, ca in Scotia, pacalelile de 1 Aprilie au inceput sa capete teren devenind traditie odata cu adoptarea noului calendar.

 

Conform unei alte teorii speculative, Ziua Pacalelilor ar avea de fapt legatura cu festivalul hindus Holi, festival ce are loc la finele lui martie si reaminteste anual de victoria asupra raului. In zilele de sarbatoare ale festivalului, s-a pastrat obiceiul de a aprinde un foc mare, purificator. In cea de a doua zi a festivalului, oamenii obisnuiesc sa arunce cu apa si pudra colorata unii in altii. Evreii atribuie o origine biblica acestei zile: Noe a eliberat perechile de porumbei in prima zi a lunii ce corespundea lui aprilie.
De prin lume adunate: Superstitii, traditii si obiceiuri de 1 Aprilie

 

Conform traditiei, pacalelile trebuie facute pana in ora 12, cele savarsite dupa ora 12 atragand ghinionul asupra faptasului. De asemenea, “victima” pacalelilor trebuie sa manifeste toleranta fata de cel care il pacaleste si sa primeasca farsa cu amuzament sau afisand un zambet pe buze. De asemenea, nu are voie sa se supere daca nu vrea sa fie pacalit tot anul. Se crede ca cel care nu raspunde pozitiv pacalelior atrage ghinionul si nesansa de partea sa pe tot parcursul anului.

 

Casatoriile efectuate in ziua de 1 aprilie nu sunt considerate nici ele a fi de bun augur, prevestind o viata conjugala in care mirele se va afla sub papucul miresei. In Iran, oamenii isi fac unii altora farse nu de 1 aprilie, ci in ziua de 3 aprilie. 3 aprilie este a 13-a zi a calendarului Persan si se numeste “Sizdah bedar”. Conform traditiei iraniei, oamenii trebuie sa iasa din casa in ziua de 3 aprilie protejandu-se astfel de ghinionul numarului 13.

 

Nu toate superstitiile legate de ziua de 1 aprilie sunt insa de factura negativa. Daca persoanele de sex masculin sunt “pacalite” de o persoana de sex feminin agreabila, ar face bine sa il considere ca pe un semn favorabil din partea destinului. Se crede ca soarta le-a rezervat celor doi fie o casatorie, fie o relatie frumoasa. Mai mult, copiii nascuti de 1 aprilie sunt considerati ca fiind norocosi in general. Norocul nu este insa de partea lor si in ceea ce priveste jocurile de noroc, domeniu pe care ar trebui sa-l evite… Ziua de 1 Aprilie este orice, insa numai o zi a supararii nu. In spatele acestor farse, glume si pacaleli exista un principiu de baza: farsele nu trebuie sa lezeze pe nimeni. Ele trebuie “gustate” cu voie buna si zambete de ambele parti: atat a farsorului cat si a celui pacalit.
Da, poti sa fii considerat ca fiind cel “pacalit” chiar daca ai fost cel care a facut farsa. Se intampla acest lucru in Marea Britanie, Australia sau Noua Zeelanda. Cand? Cand farsa pe care ai facut-o a avut loc dupa miezul noptii… De asemenea, in Marea Britania, cel care cada prada unei farse de 1 aprilie este numit “cuc”.

 

In Belgia, conform traditiei, copiii isi inchid parintii sau profesorii pe dinafara, permitandu-le sa intre in incapere doar daca promit sa aduca dulciuri in seara respectiva sau in ziua urmatoare.

 

Pe meleagurile franceze, de 1 Aprilie exista traditia lui “poisson d’avril” (pestele lui aprilie), acest obicei fiind popular mai ales printre copii. Acestia incearca sa lipeasca pe spatele “victimelor”, fara a fi observat de persoanele in cauza, o foaie de hartie pe care este desenat un peste.

sursa: garbo.ro

Voteaza

(2 voturi)

Comentarii(0)Scris de
adventurekids
Data
01 apr. 2011
Vizionari
9439
★★★★★
2 voturi
Reclama 1 zona editabila
Reclama2_Detaliu_Articole