Aici gasesti provocari ce cresc odata cu tine! Jocuri, povesti, poezii, poze haioase, glume, printabile, bancuri si video-uri de râs.
 

Articole Lumea înconjurătoare

Spiriduşii şi renii lui Moş Crăciun

renii si spiridusii lui Mos Craciun


 


 
 
 
Cel mai iubit si cel mai asteptat personaj in perioada sarbatorilor de iarna, Mos Craciun, are marea datorie de a indeplini dorintele tuturor copiilor cuminti. Pare un lucru aproape imposibil de facut, din fericire Mosul are ajutoare de nadejde. Se spune ca Mos Craciun isi petrece anul in Laponia impreuna cu ucenicii sai, iar cand se apropie Craciunul isi ia cadourile pentru cei care au fost cuminti in timpul anului si porneste cu sania sa magica prin toata lumea. Spiridusii si renii lui Mos Craciun sunt personaje cheie si foarte importante.
 
 
 
Spiridusii lui Mos Craciun

 
Potrivit credintelor populare, cei care il ajuta cu spor pe mosul la indeplinirea tuturor dorintelor din lume sunt spiridusii. Fara ajutorul lor, mosul nu ar putea sa faca din aceasta sarbatoare un moment de veselie si pace. Se spune ca spiridusii lui Mos Craciun sunt descendentii piticilor din Scandinavia. Acesti pitici aparau casa de spiritele malefice si erau buni si amabili cu toata lumea. Cei care se purtau urat cu ei erau insa pedepsiti si chiar mancati. Astfel, spiridusii erau atat iubiti, cat si urati de oameni. In secolul XIX, scriitorii din Scandinavia au transformat imaginea piticilor in spiridusi. Spiridusii erau niste spirite poznase, dar bune la suflet. Spiridusii au fost descrisi ca prietenii adevarati si ajutoarele de incredere ale lui Mos Craciun. Artisti plastici precum Hansen si Nystrom au pictat spiridusii mosului in forma cunoscuta in zilele noastre.
 
 
 
Numarul spiridusilor care il ajuta pe mos este incert. Unii cred ca sunt sase spiridusi, altii noua. Cei mai multi cred insa ca mosul are 13 spiridusi asistenti care il ajuta. Spiridusii sunt copiii lui Gryla si ai lui Leppaludi si sunt foarte isteti. Acestia il ajuta pe Mos Craciun la creearea jucariilor si la organizarea scrisorilor si fiecare are misiunea lui:
 
 
 

 • Alabaster Snowball: este administratorul Listei copiilor cuminti si obraznici

 • Bushy Evergreen: este inventatorul masinariei de facut jucarii

 • Pepper Minstix: este pastratorul secretului resedintei mosului

 • Shinny Upatree: este cel mai vechi prieten al lui Mos Craciun si cofondatorul satului din Laponia

 • Sugarplum Mary: este sefa dulciurilor si prajiturilor si o ajuta pe Craciunita in bucatarie

 • Wunorse Openslae: este cel care a facut sania lui Mos Craciun si si este cel care o intretine pentru a putea zbura de Craciun in jurul lumii. Tot el are grija si de reni

In Islanda spiridusii lui mos Craciun mai sunt cunoscuti si sub urmatoarele nume: Askasleikir, Bjugnakraekir, Faldafeykir, Gattathefur, Giljagaur, Gluggagaegir, Ketkrokur, Kertasnikir, Pottasleikir, Skyrjarmur, Stekkjarstaur, Stufur si Thvorusleikir.

 

Pe 6 ianuarie sau in ultima zi a Craciunului spiridusii aprind torte si se intorc in satul din Laponia unde sarbatoresc incheierea cu bine a sarbatorilor de Craciun.

 

Renii lui Moş Crăciun

Legenda renilor lui Mos Craciun a inceput o data cu poemul “Noaptea de dinaintea Craciunului”, scris de Clement Clarke Moore in 1822. Poemul era cadoul de Craciun pentru copiii sai. El a fost primul care ne-a familiarizat cu imagina de acum a mosului care calatoreste cu  o sanie trasa de opt reni.   Cu foarte multa vreme in urma, Mos Craciun si spiridusii sai au descoperit formula speciala, secreta, a prafului magic pentru reni, care ii face sa zboare. Acest praf magic este imprastiat peste fiecare ren cu putin timp inainte de a pleca din Laponia, in ajunul Craciunului. Este suficient pentru a-i face sa zboare intreaga noapte in jurul lumii. Zborul este, de altfel, foarte rapid: aproape de viteza luminii de Craciun. Sania Mosului este trasa de 9 reni nazdravani, care pot zbura, numele acestora fiind: Rudolf, Vixen, Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder si Prancer.    

 • Rudolf - cel mai iubit ren Rudolph, este cel mai cunoscut si cel mai iubit dintre reni. Are nasul rosu pentru a lumina drumul si a-l ajuta pe Mos sa vada casele tuturor copiilor.  El nu apare insa in poemul lui Clement Clarke Moore. Rudolf “s-a nascut” un secol mai tarziu. In 1939 compania Montgomery Ward a vrut sa doneze o carte de povesti promotionala pentru a-si atrage clienti. Robert May a fost ales autorul acestei carti. May a creat un personaj pentru toti copii, dar in special pentru aceea care nu se intregrau in societate, la fel ca si Rudolf, care nu era acceptat pentru ca avea nasul rosu. Se spune ca atunci cand Rudolph era pui, nasul sau a fost atins de Magia Craciunului si de atunci este stralucitor si rosu. Aceasta nemaiintalnita caracteristica la un ren poate avea nenumarate beneficii, cea mai importanta este ghidarea saniei lui Mos Craciun. Conform povestilor, daca in ajun de Craciun vremea este rea, drumul mosului este luminat datorita nasului lui Rudolf. 

 • Comet - cel mai viteaz ren Se spune ca in prima seara in care a condus sania lui Mos Craciun, Comet a evitat un accident teribil: vazand o cometa care se apropia de Pamant, a lovit-o cu coarnele si i-a schimbat orbita. Comet este cel care poate vedea stele chiar si pe timpul zilei. 

 • Cupid - renul romantic Desi are o slujba foarte serioasa si este foarte ocupat, isi gaseste timp sa se ocupe si de povestile romantice ale renilor. Ii place la nebunie sa ii faca pe renii din intreaga lume sa se indragosteasca si sa isi gaseasca perechea. 

 • Vixen - cea mai gratioasa Vixen este cea mai gratioasa dintre reni. Ea a fost salvata la un moment dat de Cupid. Tot atunci s-a indragostit de el. Este recunoscuta pentru frumusetea si stilul gratios de a zbura.

 • Dancer si Prancer - cei mai talentati reni Dancer si Prancer sunt gemeni. 

 • Blitzen - renul electric Acest ren a fost lovit de mai multe ori de fulger si asa si-a capatat numele si este chiar incarcat cu energie electrica. Astfel, el este si busola mosului atunci cand trebuie sa mearga pe furtuna, indicandu-i drumul corect. 

 • Dasher - renul sofisticat Dasher, cel celebru, si-a abandonat cariera in show-bizz pentru a-l ajuta pe Mos. Este cel mai bun ren zburator. Este si cel mai ingrijit ren din turma lui mos Craciun si este capitanul saniei, datorita calitatilor sale de bun zburator. 

 • Donder - cel mai constiincios ren Donder este prima fata-ren care a absolvit academia de tragatori de sanie si se ocupa de antrenamentul intregii echipe de reni. Este si este cea mai disciplinata. Din aceasta cauza nu se intelege prea bine cu Dasher. Ea crede ca ar fi mai potrivita pentru rolul de capitan al saniei decat Dasher.   O alta poveste legata de Mos Craciun spune ca renii zburatori au capatat aceste puteri magice de a putea zbura dupa ce au mancat porumb vrajit primit in dar de catre Mos Craciun de la un vrajitor foarte renumit. Porumbul vrajit le-a dat renilor puterea sa zboare si forta de a putea trage dupa ei saniuta cu tone de daruri, pentru ca Mos Craciun sa poate sa le daruiasca copiilor si nu numai acestora in noaptea de Craciun.

 

sursa interferente.ro 

Voteaza

(8 voturi)

Comentarii(0)Scris de
adventurekids
Data
30 nov. 2010
Vizionari
17448
★★★
8 voturi
Reclama 1 zona editabila
Reclama2_Detaliu_Articole