Aici gasesti provocari ce cresc odata cu tine! Jocuri, povesti, poezii, poze haioase, glume, printabile, bancuri si video-uri de râs.
 

Poveşti din China

Îmblânzirea apei de către Gun şi Yu

basm chinezesc

În antichitatea Chinei, într-o perioadă destul de lungă, puhoaiele făceau ravagii. Terenurile agricole au fost inundate, oamenii ameninţaţi de foamete, frig şi atacurile animalelor sălbatice. Îngrijorat de această situaţie, împăratul Yao a convocat pe lideri ai triburilor la o adunare, pentru a le consulta părerile. În urma discuţiilor, împăratul a decis să-l trimită pe Gun la îmblînzirea apei.

Primind ordinul, Gun şi-a scobit capul pentru a găsi o metodă de îmblînzire a puhoaielor care ieşeau din matca fluviului. În cele din urmă, el şi-a amintit de o zicală care sună aşa: "Generalul contra soldaţilor şi pămîntul contra apei". Dacă se construieşte un dig de jur împrejurul satului, apa va fi oprită afară. Dar, apa era aşa de multă, de unde să se facă rost de atîtea pămînt pentru îndiguire. Atunci, a ieşit din apă o broască ţestoasă care i-a spus lui Gun că împăratul ceresc din vest are o comoară magică pe nume Xirang. Cînd este aruncată în apă, această comoară se va transforma într-un dig înalt ca un munte. Bucuros, Gun şi-a luat rămas bun de la broască ţestoasă şi s-a îndreptat în direcţia vestică după comoară.

Învingînd tot felul de greutăţi, el a ajuns în sfîrşit la muntele Kunlun din marginea vestică a Pămîntului, unde s-a întîlnit cu împăratul ceresc şi i-a cerut să-i dea Xirang pentru îmblînzirea puhoaielor. Dar, împăratul i-a refuzat cererea. Cu gîndul la populaţia care trăia în amărăciune, şi profitînd de neatenţia paznicilor de la palatul ceresc, el a furat Xirant. Întors în patria din răsărit, el l-a aruncat Xirang în apă. Imediat în locul acela s-a format un dig, care creştea mereu în înnălţime. Astfel, apa a fost oprită de acest dig. Scăpaţi de puhoaie, tot sufletul cu mare cu mic cânta şi dansa de bucurie, şi au început să lucreze paşnic pămîntul.

Aflînd că Xirang a fost furat de Gun, împăratul ceresc a trimis imediat pe soldaţii şi generalii de pe cer să plece la Pămînt pentru a lua înapoi comoara. Astfel, vituurile au ieşit iarăşi matca rîurilor, inundînd terenurile agricole şi înghitind vieţi omeneşti. Indignat, împăratul Yao a spus că "Gun ştie doar să construiască digul pentru a împiedica apa. Iar odată cu dărîmarea digului, urmările sunt mai grave. N-a reuşit să înblînzească apa nici după 9 ani de muncă, merită o moarte!". Astfel, Gun a fost închis în munţii Yu şi după 3 ani, a fost executat.

20 de ani mai tîrziu, împăratul Yao i-a cedat tronul lui Shun. Acesta din urmă i-a încredinţat sarcina de îmblînzire a apei lui Dayu, fiul lui Gun. Impăratul ceresc i-a oferit comoara Xirang lui Dayu. La început, Dayu a adoptat aceeaşi metodă ca şi tatăul său de construire a digului pentru oprirea apei. Dar a văzut că puhoaiele îngrădite au o forţă şi mai mare şi au dărîmat foate repede digurile. Din practică el a căpătat o experienţă: "Îndiguirea sau drenarea trebuie făcute după caz. Nu merge numai cu îndiguirea.".

Astfel, Dayu a lăsat ca o broască ţestoasă tragînd pe Xirang urmeze după un dragon. Cînd ajunge la terenuri mai joase, i-a poruncit lui Xirang să înalţe pămîntul. Iar cînd este oprit de munte, i-a lăsat să deschidă tunelul pentru a conduce apa spre fluviu şi mare. Astfel, Dayu a despicat muntele Lonmen, pentru ca apa fluviului Ganben să curgă prin acest defileu, şerpuindu-se spre mare.

Sunt multe poveşti legate de îmblînzirea apei de către Dayu. Într-o poveste se spune că a patra zi după căsătărie, Dayu a plecat la îmblînzirea apei. Timp de 13 ani cît a lucrat pe şantier, el a trecut de 3 ori prin poarta casei sale, dar n-a intrat nici o dată. În cele din urmă, Dayu a reuşit să îmblînzească puhoaiele: fiecare fluviu îşi are propria albie şi toate cursurile de apă se îndreaptă spre est şi se revarsă în mare. De atunci, oamenii, scăpaţi de inundaţii, au început să trăiască o viaţă fericită. Pentru a-şi exprima recunoştiinţa, populaţia l-a ales pe Dayu conducător şi împăratul Shun i-a cedat de bună voie tronul.

Voteaza

(5 voturi)

Comentarii(0)Scris de
adventurekids
Data
09 apr. 2010
Vizionari
3917
★★★★★
5 voturi
Reclama 1 zona editabila
Reclama2_Detaliu_Articole