Aici gasesti provocari ce cresc odata cu tine! Jocuri, povesti, poezii, poze haioase, glume, printabile, bancuri si video-uri de râs.
 

Sănătatea familiei

Lista de aditivi alimentari (E-uri) periculoşi

E-urile celebre

Lista de aditivi alimentari (E-uri) periculoşi
- celebrele E-uri -

 


Aditivii alimentari sunt substanţe chimice adăugate în diverse produse alimentare pentru a le îmbunătăţi aspectul, gustul sau a le prelungi termenul de valabilitate.

Litera "E" simbolizează faptul că au fost testate minim 6 ani şi atestate la nivel european. Cu toate astea citiţi cu atenţie ce scrie mai jos ..s-ar putea să vă uitaţi de mai multe ori la ambalaj înainte să mâncaţi ceva!

Aditivii alimentari sunt impartiti in 24 de categorii dintre care enumeram pe cele mai raspandite:

edulcoranţii - pentru îndulcit
coloranţii - pentru a schimba sau a da culoare (E100-E180)
acidifianţii - dau un gust uşor acid
corectorii de aciditate - cresc sau diminuează aciditatea
emulgatorii - asigură un amestec omogen între apă şi grăsimile alimentare (E400-E500)
conservanţii - întârzie sau împiedică alterarea alimentelor. (E200-E290)
corectorii de gust şi de miros - schimbă/îmbunătăţesc mirosul şi gustul alimentelor
propulsorii - unele gaze care servesc la expulzarea alimentelor din ambalaje
gaze de ambalaj - asemănătoare aerului
antioxidanţi - limitează oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu aerul (E300-E337)

E-uri periculoase

E123 ...E239   - sunt posibili cancerigeni
E 621 - glutamat de sodiu , se găseste în supele instant concentrate, mezeluri, şi unele condimente. Are efecte neurotoxice şi poate provoca migrene şi crampe
E320 - E321, E211 - acidul benzoic şi derivaţii săi, cancerigeni
E251 - nitrat de sodiu, cancerigen
E252 - nitrat de potasiu, cancerigen
E120, E127, E141, E160 - alergici
E127 - eritrozina, colorant roşu pentru compoturi şi alte alimente, provoacă mutaţii genetice
E102 - tratrazina, colorant galben pentru băuturi , mustar şi gem, poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronşic

Vitamina C din unele produse, foarte multe, e de fapt acid ascorbic de sinteză şi nu este acelaşi lucru cu vitamina C naturală. (mai bine luaţi o lămâie!)

Tabel cu E-uri de care trebuie să ne ferim

COD

DENUMIRE

RISC

UNDE ÎL GĂSIM

E110

Sunset yellow - colorant galben

Cancerigen

Dulciuri, prăjituri, budinci sucuri

E123

Amarant - colorant roşu

Cancerigen, interzis în SUA şi Rusia

Dulciuri, jeleuri, brânză topită

E124

Ponceau 4R - colorant roşu

Toxic interzis în SUA

Mezeluri

E127

Eritrozina - colorant roşu

Provoacă cancer al tiroidei la animale, posibil şi la om

Alcool, îngheţată, prăjituri, bomboane, sucuri răcoritoare

E128

Roşu 2 G - colorant

Mutagen şi toxic. Interzis în SUA şi Australia

Carne de hamburgeri

E211

Acidul benzoic şi derivaţii săi

posibil cancerigen, interzis în SUA, dar permis la noi

Unele băuturi răcoritoare

E220/E228

Sulfiţi - conservanţi

Provoacă alergii

Carne de hamburgeri, cartofi deshidrataţi, fructe confiate, prăjituri, bere, vin, oţet de vin

E230

Bifenil - conservant

Toxic, interzis în Australia , (permis la noi)

Citrice

E231

Ortofenilfenol - conservant

Toxic, posibil cancerigen. Interzis în SUA şi Australia.

Citrice

E233

Tiabendazol - conservanţi

Toxic. Interzis în Australia

Citrice

E249/E252

Nitraţi şi nitriţi - conservanţi

Posibil cancerigen

Mezeluri şi alimente conservate prin sărare, brânza

E320

Butil-hidroxi-anisol BHA-conservant

Posibil cancerigen

Conservant, cartofi deshidrataţi, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, gumă de mestecat

E425

Glucomanan - agent de textură

Toxic respirator

Jeleuri

E621

Glutamat monosodic MSG

Provoacă efecte neurotoxice

Condimente, supe concentrate

E95

Acetsulfam K - îndulcitor

Posibil cancerigen, interzis în SUA

Guma de mestecat, produse zaharoase, băuturi răcoritoare

E954

Zaharină - îndulcitor

Posibil cancerigen

Guma de mestecat, produse dulci, băuturi răcoritoare


E-uri bune

E306 - tucoferol, sau Vitamina E, este un antioxidant natural care ajută la regenerarea celulelor
E407 - caragenanul, emulsifiant natural
E322 - lecitina, un antioxidant natural întâlnit şi în ciocolată
E421 - manitolul de cofetărie
E300 - riboflavina sau Vitamina B2
E440 - acid ascorbic natural sau Vitamina C naturală
E140 - clorofila, colorant natural folosit în cofetării, colorarea pastelor de dinţi şi cosmeticalelor

Link-uri utile

Voteaza

(5 voturi)

Comentarii(0)



Scris de
adventurekids
Data
26 apr. 2010
Vizionari
9415
★★★★
5 voturi
Reclama 1 zona editabila
Reclama2_Detaliu_Articole