Lista de aditivi alimentari (E-uri) periculoşi
Lista de aditivi alimentari (E-uri) periculoşi
- celebrele E-uri -
Aditivii alimentari sunt substanţe chimice adăugate în diverse produse alimentare pentru a le îmbunătăţi aspectul, gustul sau a le prelungi termenul de valabilitate.
Litera "E" simbolizează faptul că au fost testate minim 6 ani şi atestate la nivel european. Cu toate astea citiţi cu atenţie ce scrie mai jos ..s-ar putea să vă uitaţi de mai multe ori la ambalaj înainte să mâncaţi ceva!
Aditivii alimentari sunt impartiti in 24 de categorii dintre care enumeram pe cele mai raspandite:
edulcoranţii - pentru îndulcit
coloranţii - pentru a schimba sau a da culoare (E100-E180)
acidifianţii - dau un gust uşor acid
corectorii de aciditate - cresc sau diminuează aciditatea
emulgatorii - asigură un amestec omogen între apă şi grăsimile alimentare (E400-E500)
conservanţii - întârzie sau împiedică alterarea alimentelor. (E200-E290)
corectorii de gust şi de miros - schimbă/îmbunătăţesc mirosul şi gustul alimentelor
propulsorii - unele gaze care servesc la expulzarea alimentelor din ambalaje
gaze de ambalaj - asemănătoare aerului
antioxidanţi - limitează oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu aerul (E300-E337)
E-uri periculoase
E123 ...E239 - sunt posibili cancerigeni
E 621 - glutamat de sodiu , se găseste în supele instant concentrate, mezeluri, şi unele condimente. Are efecte neurotoxice şi poate provoca migrene şi crampe
E320 - E321, E211 - acidul benzoic şi derivaţii săi, cancerigeni
E251 - nitrat de sodiu, cancerigen
E252 - nitrat de potasiu, cancerigen
E120, E127, E141, E160 - alergici
E127 - eritrozina, colorant roşu pentru compoturi şi alte alimente, provoacă mutaţii genetice
E102 - tratrazina, colorant galben pentru băuturi , mustar şi gem, poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronşic
Vitamina C din unele produse, foarte multe, e de fapt acid ascorbic de sinteză şi nu este acelaşi lucru cu vitamina C naturală. (mai bine luaţi o lămâie!)
Tabel cu E-uri de care trebuie să ne ferim
COD
|
DENUMIRE
|
RISC
|
UNDE ÎL GĂSIM
|
E110
|
Sunset yellow - colorant galben
|
Cancerigen
|
Dulciuri, prăjituri, budinci sucuri
|
E123
|
Amarant - colorant roşu
|
Cancerigen, interzis în SUA şi Rusia
|
Dulciuri, jeleuri, brânză topită
|
E124
|
Ponceau 4R - colorant roşu
|
Toxic interzis în SUA
|
Mezeluri
|
E127
|
Eritrozina - colorant roşu
|
Provoacă cancer al tiroidei la animale, posibil şi la om
|
Alcool, îngheţată, prăjituri, bomboane, sucuri răcoritoare
|
E128
|
Roşu 2 G - colorant
|
Mutagen şi toxic. Interzis în SUA şi Australia
|
Carne de hamburgeri
|
E211
|
Acidul benzoic şi derivaţii săi
|
posibil cancerigen, interzis în SUA, dar permis la noi
|
Unele băuturi răcoritoare
|
E220/E228
|
Sulfiţi - conservanţi
|
Provoacă alergii
|
Carne de hamburgeri, cartofi deshidrataţi, fructe confiate, prăjituri, bere, vin, oţet de vin
|
E230
|
Bifenil - conservant
|
Toxic, interzis în Australia , (permis la noi)
|
Citrice
|
E231
|
Ortofenilfenol - conservant
|
Toxic, posibil cancerigen. Interzis în SUA şi Australia.
|
Citrice
|
E233
|
Tiabendazol - conservanţi
|
Toxic. Interzis în Australia
|
Citrice
|
E249/E252
|
Nitraţi şi nitriţi - conservanţi
|
Posibil cancerigen
|
Mezeluri şi alimente conservate prin sărare, brânza
|
E320
|
Butil-hidroxi-anisol BHA-conservant
|
Posibil cancerigen
|
Conservant, cartofi deshidrataţi, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, gumă de mestecat
|
E425
|
Glucomanan - agent de textură
|
Toxic respirator
|
Jeleuri
|
E621
|
Glutamat monosodic MSG
|
Provoacă efecte neurotoxice
|
Condimente, supe concentrate
|
E95
|
Acetsulfam K - îndulcitor
|
Posibil cancerigen, interzis în SUA
|
Guma de mestecat, produse zaharoase, băuturi răcoritoare
|
E954
|
Zaharină - îndulcitor
|
Posibil cancerigen
|
Guma de mestecat, produse dulci, băuturi răcoritoare
|
E-uri bune
E306 - tucoferol, sau Vitamina E, este un antioxidant natural care ajută la regenerarea celulelor
E407 - caragenanul, emulsifiant natural
E322 - lecitina, un antioxidant natural întâlnit şi în ciocolată
E421 - manitolul de cofetărie
E300 - riboflavina sau Vitamina B2
E440 - acid ascorbic natural sau Vitamina C naturală
E140 - clorofila, colorant natural folosit în cofetării, colorarea pastelor de dinţi şi cosmeticalelor
Link-uri utile
Comentarii(0)