Aici gasesti provocari ce cresc odata cu tine! Jocuri, povesti, poezii, poze haioase, glume, printabile, bancuri si video-uri de râs.
 

Legislaţia familiei

Aveţi grijă de copilul dumneavoastră folosind scaunul de maşină

articole parinti_scaun masina

Scaunele de maşină pentru copii şi bebeluşi salvează vieţi. Chiar şi la viteze reduse, un copil ce nu se găseşte într-un astfel de scaun poate fi rănit sau ucis în cazul unui accident de maşină sau al unei frânări bruşte. Braţele părintelui nu sunt suficient de puternice pentru a ţine şi proteja un copil, în cazul unui accident de maşină. Mulţi copii neasiguraţi în maşină mor, deoarece sunt aruncaţi din braţele părinţilor în timpul unui accident de maşină

 

În România, Codul Rutier impune obligativitatea pentru copiii sub 3 ani de a călători în dispozitive adecvate vârstei şi greutăţii lor. Această obligativitate începe încă de la primul drum cu maşina, prim drum ce de obicei este cel de la ieşirea din maternitate. Cu toate acestea în România procentul celor care respectă această obligativitate este extrem de redus.

 

Producătorii împart în general scaunele auto în următoarele categorii:

 

 • Grupa 0: de la naştere până la 9-10 kg (sau până la 6-9 luni)
 • Grupa 0+: de la naştere până 13kg (sau până la 12-15 luni)
 • Grupa 1: între 9-18 kg (sau de la 9 luni la 4 ani)
 • Grupa 2: între 15-25 kg (4-6 ani)
 • Grupa 3: între 22 – 36 kg (6-11 ani)

Recomandări

Scaunele de maşină trebuie cumpărate în funcţie de vârsta şi greutatea copilului:

 • pentru copiii mai mici de un an şi care cântăresc cel puţin 9 kg se foloseşte un scaun pentru sugari ce poate fi proptit şi îndreptat cu faţa spre spatele maşinii ;
 • pentru copiii mai mari de un an şi care cântăresc între 9 şi 18 kg se foloseşte un scaun îndreptat spre înainte şi care prezintă un dispozitiv asemănător unui ham
 • pentru copiii mai mari de 4 ani şi care cântăresc între 18 şi 36 kg se folosesc scaune pentru preşcolari. Se folosesc centuri de siguranţă obişnuite pentru umeri şi bazin. Se ajustează centura de siguranţă pentru umeri, astfel încât să fixeze umerii şi nu gâtul.

Nu este recomandată achiziţionarea de scaune de maşină la mâna a doua. E foarte probabil ca acel scaun de maşină să nu protejeze copilul.

 

Precauţii

 • Cea mai sigură poziţie pentru copil este pe bancheta din spate, scaunul din mijloc.
 • Scaunul de maşină pentru copil nu trebuie niciodată aşezat pe scaunul din faţă al maşinii, în cazul în care airbagul ce deserveşte acest scaun nu poate fi dezactivat.
 • Copiii  sub 12 ani, nu trebuie să stea niciodată pe scaunul din faţă al maşinii, dacă airbagul ce deserveste acest scaun nu poate fi dezactivat .
 • Pentru o siguranţă sporită, este recomandabil să se urmărească instrucţiunile oferite de producătorul scaunului de maşină, instrucţiuni ce cuprind informaţii legate de greutatea copilului, modul de instalare şi de pozitioanare şi asigurare a copilului. Maşinile sunt echipate cu un sistem standardizat ce permite ataşarea scaunului pentru copil. De asemenea, unele maşini mai noi prezintă scaune ce pot acomoda copii ce cântăresc între 9 şi 18 kg.
 • Nu trebuie permis copilului să iasă din scaun în timpul deplasării maşinii. Dacă acesta plânge, maşina trebuie oprită, copilul trebuie scos din scaun, nevoile acestuia satisfacute, apoi repozitionat în scaun înainte de a reîncepe deplasarea cu maşina. Dacă acesta începe din nou să plângă, maşina trebuie oprită şi copilul verificat încă o dată.

 

Părinţii pot da un exemplu bun copiilor lor prin a purta tot timpul centura de siguranţă atunci când se deplasează cu maşina şi tot timpul ar trebui să insiste pe ideea că şi copiii lor să îşi fixeze centura de siguranţă..

 

Surse:

Sfatul medicului
Wikipedia, the free encyclopedia, Child safety seat

Voteaza

(2 voturi)

Comentarii(0)Scris de
adventurekids
Data
09 iun. 2010
Vizionari
8153
★★★★★
2 voturi
Reclama 1 zona editabila
Reclama2_Detaliu_Articole