Aici gasesti provocari ce cresc odata cu tine! Jocuri, povesti, poezii, poze haioase, glume, printabile, bancuri si video-uri de râs.
 

Articole pentru părinţi

Laptele şi mitul fierberii

Articole pentru parinti


Laptele este un substrat preferat de majoritatea microorganismelor, deoarece conţine o varietate foarte mare de nutrienţi.

Datorită condiţiilor necorespunzătoare de igienă, un număr mare de agenţi patogeni pot ajunge în lapte.

Principalele surse de contaminare sunt:

  • Animale bolnave
  • Mediul înconjurător
  • Personalul
  • Echipamentele
  • Apa

A) Microorganismele patogene care ajung în lapte pot fi microorganisme patogene pentru animal sau pentru om. Patogenii care se transmit la om pot fi de tip toxic sau infecţios. Infecţiile implică laptele că vehicul pentru microorganisme, iar îmbolnăvirea apare după o zi sau mai multe de la consumul Laptelui. În general este necesar un număr mic de microorganisme pentru a produce îmbolnăvirea

B) Îmbolnăvirile de tip toxic presupun formarea toxinei în aliment sau contaminarea alimentului cu toxină. În acest caz, îmbolnăvirile apar rapid şi de regulă este necesară prezenţa unui număr mare de microorganisme patogene pentru a produce îmbolnăvirea. Microorganismele patogene, spre deosebire de cele de alterare, nu se dezvoltă bine în lapte. Totuşi, datorită condiţiilor de igienă necorespunzătoare, un număr mare de patogeni pot ajunge în lapte.

Fierberea simplă pe aragaz nu asigură distrugerea tuturor microorganismelor indezirabile.

Prezenţa lor în natură este posibilă în 2 forme:

* Vegetativă
(nu formează spori) şi sunt uşor de distrus prin mijloace fizice
* Sporulată (formează endospori) şi sunt foarte rezistente la temperaturi înalte
Dacă în cazul produselor alimentare cu aciditate ridicată (PH <4.5) este suficientă distrugerea bacteriilor în formă vegetativă, în cazul produselor cu PH neutru (cum este laptele) se impune şi eliminarea bacteriilor în formă sporulată, pentru a obţine siguranţa în consum. În prezent, există un tratament termic eficient, care inactivează endosporii: ultra-pasteurizarea sau Ultra High Temperature (prescurtat UHT).


În ce priveşte rezistenţa lor la distrugere, bacteriile au fost clasificate de un fizician danez, Dl. Gram - care a descoperit că rezistenţa bacteriilor se datorează structurii membranei. Întâlnim aşadar bacterii Gram pozitive (Gram +), a căror membrană constă în principal în proteine şi bacterii Gram negative (Gram-), a căror membrană constă în principal în lipide.

În general, bacteriile Gram+ sunt mai greu de inactivat.

Deoarece copiii, femeile însărcinate şi bătrânii sunt mai expuşi decât adulţii, produsele lactate destinate alimentaţiei acestor grupuri vulnerabile trebuie tratate într-un regim termic care să asigure inactivarea bacteriilor termorezistente, de regulă prin Ultra High Temperature.

Sporii nu se multiplică. Totuşi, ei pot supravieţui în stare latentă, perioade foarte lungi de timp în cele mai nefavorabile condiţii. Dacă mediul devine propice, sporii au şansa de a trece din somnolenţă în starea de germinare, care la rândul ei declanşează starea vegetativă, capabilă de înmulţire. Primul pas spre germinare îl reprezintă contactul cu apa.
Un pahar de lapte pe zi
Temelia atitudinii faţă de alimentaţie se aşează în copilărie şi în mod incontestabil, obiceiurile părinţilor sunt preluate şi de copii. Un studiu Euromonitor arată că România se află la coada clasamentului în privinţa consumului pe cap de locuitor: 37 litri/an faţă de 60 litri/an (media consumului la nivel vest-european). Cu alte cuvinte, noi bem o jumătate de pahar/zi iar ţările occidentale un pahar/zi, necesarul zilnic fiind în medie de 2 pahare/zi (lunar: 12-17 litri pentru copii, 10-15 litri pentru adulţi).
Laptele este un aliment complet, asigurând un ritm optim de creştere la vârsta copilăriei şi adolescenţei. Conţine într-o proporţie echilibrată majoritatea elementelor nutritive necesare organismului, ajută la întărirea sistemului osos prin furnizarea vitaminei D, a calciului şi a vitaminei K are trei nutrienţi esenţiali pentru sănătatea oaselor.
Cu un conţinut de 120mg Calciu/100ml, laptele de vacă este apreciat ca cea mai importantă sursă de Calciu din alimentaţia umană. Jumătate de litru asigură 75% din necesarul zilnic de 800mg.
Din fericire, aceeaşi cantitate de Calciu (120mg/100ml) este disponibilă şi în laptele gras (3.5%), semidegresat (1.5%) sau degresat (0.5%). În plus, prezintă o foarte bună biodisponibilitate, fiind absorbit în intestin în proporţie de 25-45%.

Calciul furnizat de laptele de vacă are un rol important şi în alte activităţi fiziologice vitale, inclusiv coagularea sângelui, contracţia muşchilor, reglarea activităţii enzimelor, reglarea presiunii sângelui, şi altele. Pentru că aceste activităţi sunt esenţiale pentru viaţă, organismul foloseşte un sistem regulator pentru un control strict al nivelului de calciu din sânge, astfel încât suficient calciu să fie întotdeauna disponibil. Ca urmare, atunci când doza zilnică recomandată (DZR) de calciu este prea scăzută, calciul este preluat din oase pentru a menţine nivelul normal în sânge.

Trei motive pentru a consuma lapte ambalat igienic.

•    Îşi păstreaza mai bine vitaminele. Spre deosebire de fierberea lentă şi de lungă durată (15 minute), pasteurizarea este un tratament termic mai delicat cu vitaminele din lapte. Nu temperatura de fierbere este importantă, ci timpul de menţinere la acea temperatură. Cu cât e mai scurt, de ordinul secundelor, cu atât mai bine pentru vitaminele din lapte.
•    Este ferit de lumină
•    Este un aliment stabil microbiologic. Fiind supus unui şir neîntrerupt de controale până ajunge pe masa consumatorului, laptele ambalat igienic nu este expus legilor hazardului. Materia primă este supusă rigorilor controlului de calitate începând cu recepţia în centrul de colectare. De aici şi până la fabrică, laptele este transportat în tancuri de răcire, la 40C. În fabrică este efectuată din nou recepţia calitativă. Tratamentul termic (pasteurizare sau ultra-pasteurizare) transformă laptele crud într-un aliment sigur.

sursa: laptedecalitate.ro

Voteaza

(1 voturi)

Comentarii(0)Scris de
adventurekids
Data
24 mar. 2011
Vizionari
8705
★★★★★
1 voturi
Reclama 1 zona editabila
Reclama2_Detaliu_Articole