Aici gasesti provocari ce cresc odata cu tine! Jocuri, povesti, poezii, poze haioase, glume, printabile, bancuri si video-uri de râs.
 

Articole pentru părinţi

Cum îi pregătim pe copii pentru tabără?

cum ii pregatim pe copii pt tabara, in ce tabara sa l trimit
De mai bine de 15 ani mersul în tabără a devenit o tradiţie pe timpul verii pentru mulţi copii. De obicei copiii rămân în tabără pentru o săptămână sau mai mult timp sau aleg doar activităţi din tabere de zi pentru a dormi acasă. Există o mulţime de variante de tabără, de la tabere tradiţionale, unde copiii petrec la fermă, fac artizanat, olărit, călărie, cântă şi stau în jurul focului de tabără noaptea sau tabere speciale, tematice, unde copiii îşii dezvoltă capacităţi artistice şi aptitudini sportive la activităţi precum escaladă, tir cu arcul, leadership, tiroliană, înot, etc. sau învaţă să utilizeze computerul sau să converseze în diferite limbi străine.

Indiferent de tabara pe care o alegeţi, cu siguranţă aveţi emoţii şi sunteţi îngrijoraţi. Gândiţi-vă totuşi că aceasta este o şansă pentru ca micii taberişti să înveţe lucruri noi şi folositoare, tabăra fiind o şansă pentru cei mici de a învăţa cum să devină independenţi.

Mulţi părinţi aleg pentru copiii lor tabere de zi pe timpul verii. Tabăra începe dimineaţa, iar după amiaza copiii se întorc acasă. Uneori, copiii sunt aduşi acasă cu un autobuz sau sunt luaţi de către părinţi. Acestea pot fi foarte distractive iar părinţii stau liniştiţi pentru că micuţii lor au activităţi interactive în timpul zilei şi seara dorm acasă.

Mai sunt şi sejururile de o săptămână cu pensiune completă, unde copii din diferite regiuni ale ţării se pot întâlni, cunoaşte şi petrece timpul împreună participând la diferite activităţi.  Pe piaţă se găsesc acum mai multe firme care oferă servicii de tabere pentru copii cu tematici diverse adresate atât copiilor mici, cât şi adolescenţilor, fetelor, dar şi băieţilor….Puteţi opta pentru tabere de aventură, tabere artistice, tabere sportive sau de limbi străine  şi aşa mai departe.

Alegerea taberei

Vă stabiliţi un buget pe care doriţi să-l alocaţi pentru această vacanţă a copilului dumneavoastră. Apoi trebuie să ţineţi cont şi de vârsta copilului, poate chiar de preferinţele sale. Ar fi bine să începeţi să căutaţi tabăra încă din lunile ianuarie şi februarie. S-ar putea să găsiţi oferte speciale. Sau puteţi începe căutările şi cu câteva luni înainte de începutul verii, însă este posibil ca locurile să se ocupe foarte repede, chiar până în luna martie. În această perioadă puteţi să de asemenea, să găsiţi oferte early bookingPreocuparea de a căuta cele mai bune opţiuni poate avea ca rezultat o tabără memorabilă. Nu aşteptaţi până în ultimul moment pentru a găsi tabăra potrivită, deoarece posibilităţile vor fi limitate.

Alegerea taberei in functie de varsta

Taberele individuale vor specifica vârsta minimă şi maximă admisă a copiilor. Luaţi în serios aceste recomandări. Taberele de calitate nu au stabilit aceste limite de vârstă la întâmplare, ci conform unui plan bine pus la punct, potrivit pentru fiecare grup de vârstă. Discutaţi cu organizatorii taberelor care vă interesează. Aceştea vă vor da toate detalii de care aveţi nevoie.
 
Atunci când copilul dumneavoastră se află la o vârstă intermediară, atunci luaţi în considerare cerintele sale personale. Are cumva copilul dumneavoastra nevoie de o atentie individuala mai mare? Daca da, atunci ar trebui sa mearga alaturi de cei mai mici. Sau poate copilul dumneavoastra accepta provocari si se comporta bine alaturi de copiii mai mari? Lasati-l pe el sa accepte provocarea grupului mai mare. Cand va aflati in dubiu, discutati cu organizatorii taberei. Si ei isi doresc ca micutul dumneavoastra sa se integreze in grup si va vor oferi toate detaliile necesare.

Desigur copilasul dumneavoastra este prea mic pentru a merge intr-o tabara de o luna la munte, insa acest lucru nu inseamna ca el nu este pregatit pentru o tabara de scurta durata si nu in cele din urma benefica si distractiva. Ganditi-va sa il inscrieti intr-o tabara de zi din orasul dumneavoastra sau intr-o tabara de zi tip atelier care se desfasoara pe plan local. Spre deosebire de taberele traditionale, majoritatea acestor tabere tip atelier sunt perfecte pentru copiii mai mici si ofertele sunt  variate.

Pentru a afla care este varsta potrivita de la care un copil poate merge in tabara este bine sa intrebati organizatorii si indrumatorii taberei. Majoritatea taberelor organizate in timpul zilei nu accepta copiii care au varsta sub patru ani.

Pentru copiii prescolari mai mari, cautati tabere de zi care includ o varietate de activitati in program, insa pentru copiii cu varsta sub trei ani este mult mai bine sa gasiti un tutore care sa ii insoteasca in tabara. Aceste tabere tip atelier de lucru sunt distractive, iar in cadrul acestora copiii pot asculta povesti, se vor juca diferite jocuri, vor asculta muzica sau vor participa la diferite alte activitati potrivite varstei lor.


La vârsta de 5 – 7 ani,  copiii se pot adapta foarte bine la un program care nu solicita participarea parintilor si sunt suficient de independenti pentru a se bucura de experienta. Acest lucru se aplica in special copiilor care au experimentat deja mediile prescolare sau gradinita. 

Pana la aceasta varsta, copiii pot si ar trebui implicati cate putin in decizia de a participa la o tabara si de asemenea, ar trebui sa li se permita sa isi exprime opiniile cu privire la activitatile pe care si-ar dori sa le experimenteze in tabara.

Expertii in cresterea copiilor accentueaza nevoia de varietate pentru copiii de aceasta varsta, iar in general taberele de zi care ofera o gama larga de activitati si jocuri pot oferi cel mai probabil copilului dumneavoastra o experienta minunata. Taberele academice nu sunt recomandate in general la aceasta varsta.

Cine va avea grijă de copii în tabără?

Dacă până nu de mult cei ce îndrumau copiii în tabere erau profesorii, în ultima perioadă firmele organizatoare de tabere lucrează cu animatori pentru copii – animatori pentru centre de vacanţă (care de obicei sunt adulti sau adolescenti mai mari -studenţi). Aceştea sunt formaţi sau ar trebui să fie formaţi la curs acreditat CNFPA  şi vor fi la datorie pentru a dirija activitatile si pentru a avea grija de cei mici, la fel în ceea ce înseamnă activităţile copiilor, viaţa cotidiană şi chiar activităţi tehnice.. Acestia sunt responsabili de tot ceea ce se intampla in tabara si vor stabili programul pentru fiecare zi a taberei. De asemenea, in tabara va exista si un medic care ii va ajuta pe copii in cazul in care li se va face rau sau daca se vor lovi.

Copiii trebuie sa respecte cu strictete regulile de siguranta atunci cand vine vorba de excursii sau diferite activitati desfasurate in cadul taberei si nu trebuie sa se indeparteze de grup sub nici o forma.

Bagajul

Ceea ce trebuie sa asezati in bagajul copilului depinde de tipul de tabara si de cat de mult va ramane el acolo.

Cateva lucruri care nu trebuie sa lipseasca din bagaj:

•    Jachete si tricouri
•    Pantaloni scurti, jeans si pantaloni lungi
•    Costume de baie
•    Haina de ploaie
•    Adidasi
•    Ghete
•    Sosete si lenjerie de corp
•    Lenjerie si prosoape
•    Periuta de dinti si pasta de dinti
•    Sampon, sapun, si alte produse de toaleta
•    Crema pentru protectie solara (cel putin SPF 15)
•    Spray impotriva insectelor (in special pentru tantari)
•    Hartie si pix
•    Echipament sportiv (racheta de tenis, casca pentru inot, ochelari de protectie, etc.)
•    Medicamente pe care le ia copilul in mod regulat

Este bine sa etichetati hainele si alte lucruri ale copilului deoarece in tabara acestea se pot pierde foarte usor sau se pot incurca cu ale celorlalti copii. Copilul isi poate lua de acasa o amintire, cum ar fi o jucarie preferata, un obiect drag sau o fotografie a parintilor care il va ajuta in cazul in care i se face dor de familie.

Însă nu este indicat ca acesta să-şi ia cu el telefoane, jocuri pc, lucruri de valoare, bijuterii, etc. deoarece riscă să le strice sau, mai rău să le piardă.

De asemenea, înainte de plecarea în tabără copiii vor avea nevoie de o examinare medicală şi de o adeverinţă de la medic, iar organizatorii taberei trebuie informaţi în legătură cu orice probleme de sănătate ale copiilor, prin formularul de înscriere.


Aşadar, după cum vedeţi tabăra înseamnă mai mult decât prieteni şi distracţie.


Voteaza

(0 voturi)

Comentarii(0)Scris de
adventurekids
Data
28 mar. 2011
Vizionari
7326
0 voturi
Reclama 1 zona editabila
Reclama2_Detaliu_Articole