Aici gasesti provocari ce cresc odata cu tine! Jocuri, povesti, poezii, poze haioase, glume, printabile, bancuri si video-uri de râs.
 

Articole pentru părinţi

Când şi cum să-i spunem copilului despre Moş Crăciun?

cum sa vorbim cu copiii despre mos craciun, mos craciun si copii, magia craciunului, craciun, secretul lui mos craciun
În dezvoltarea noastră umană în copilărie apare un moment în care începem să deosebim lucrurile reale de cele imaginare.

 

Până la vârsta de 6 ani, copiii au o imaginaţie debordantă. Ei trăiesc într-o lume pe jumătate reală, pe jumătate imaginară, populată de zâne, împăraţi, spiriduşi, dragoni, eroi şi diverse alte personaje de basm

Nu de puţine dăţi ne-am întâlnit cu moş crăciuni în oraş, la magazine…

 

Cu ochii lor mari şi mintea iute, copiii descoperă, an după an, detalii care-i fac să-şi piardă încrederea că Moş Crăciun există cu adevărat. Şi, an după an, părinţii şterg detaliile cu poveşti, întrebându-se pentru cât timp vor mai putea să îi facă pe cei mici să îi creadă.

  

Mami, tati, există sau nu Moş Crăciun?

 

Ce o să faceţi când veţi auzi întrebarea despre Moş Crăciun?  Această întrebare o să vă fie adresată cînd copilul are 4 ani sau când are 5 ani. Este posibil să nici nu o pună până nu implineşte 7 ani. Dar indiferent când apare, veţi fi oare pregătiţi să răspundeţi la ea?

 

Vă veţi bâlbâi, neştiind ce să spuneţi? O să le spuneţi copiilor numai jumătate de adevăr sau o mică minciună? O să evitaţi să răspundeţi într-o încercare de a păstra misterul şi bucuria pentru încă un an?

Indiferent dacă sunteţi sau nu pregătiţi, întrebarea va veni. Puteţi să vă inspiraţi de mai jos la pregătirea răspunsului.

 


1. Înainte de a răspunde direct întrebării copilului despre Moş Crăciun,  încearcă să determini contextul în care copilul pune întrebarea şi ce anume i s-a spus deja de către prieteni, colegi sau fraţi. (Întreabă copilul la ce anume s-a gândit, de la cine a primit informaţii şi cum se simte referitor la ceea ce cunoaşte deja. Analizând răspunsurile pe care le primeşti, vei afla ce informaţii trebuie clarificate şi de unde trebuie să începi.


2. După ce îţi faci o idee despre ceea ce cunoaşte copilul, poţi să-ţi din ce categorie face parte: Unii copii nu vor răspunsuri. Pentru ei este de ajuns să vorbească despre ceea ce cunosc deja. Scopul lor este să verifice ceea ce cunosc în prezent. Probabil se vor întoarce mai târziu pentru a învăţa mai multe.

Unii copii se mulţumesc însă cu ceea ce ştiu şi nu mai revin cu această întrebare. Ei ţin la taina lui Moş Crăciun, în modul lor şi o păstrează până la maturitate.

Majoritatea copiilor, însă, doresc să ştie. Dacă ei doresc verificări şi explicaţii, răspunsul la "Vrei într-adevăr să ştii?" va fi "Da". "Da"-ul lor este adesea însoţit de o expresie tristă a feţei.


3. Când copilul doreşte să ştie despre Moş Crăciun, spune-i adevarul. Nu mai are nici un rost să încerci să păstrezi misterul. Fii deschisă, sinceră şi blândă, cu cuvintele tale.


4. Începând explicaţia motivului creării lui Moş Crăciun, pune accentul pe importanţa făcutului de daruri. Mută-ţi atenţia de la Moş Crăciun şi concentrează discuţia pe atitudinea de a dărui din inimă. În acest moment poţi avea o discuţie referitoare la opiniile religioase ale familiei. Explică-i "luna cadourilor" din punctul de vedere moral, etic şi religios al familiei.


5. Urmăreşte reacţiile emoţionale ale copilului. El poate fi supărat, rănit sau trist pentru că parintii lui l-au minţit ani în şir. El poate fi dezamăgit pentru că nu există Moş Crăciun. Nu îl face să se simtă rău din cauza acestor sentimente. Consolează-l şi oferă-i sprijin. Comunică empatic cu el: "Imi dau seama cât de trist trebuie să fie pentru tine" sau "Mare dezamăgire pentru tine, nu-i aşa?" Permite-i copilului să plângă spulberarea unui vis şi pierderea unei părţi din copilaria sa. Poate fi de ajutor să îl inviţi să scrie într-un jurnal sau să deseneze, astfel încât să poată comunica gândurile şi sentimentele pe care le are.


6. Marchează acest moment din viaţa copilului. Tratează acest moment ca un pas important,  o tranziţie în dezvoltarea lui. Ajută copilul să recunoască acest moment ca un semn de maturizare. Uşurează-i tranziţia de la tristeţea provocată de pierderea unei părţi de copilărie la un nou stadiu de dezvoltare, cel al unei persoane care ştie "cine este Moş Crăciun".


7. Ultima sugestie ar fi să încurajezi copilul să joace un rol mai important în bucuria şi spiritul făcutului darurilor. Găseşte o modalitate astfel încât fiecare copil din familie să contribuie la spiritul Crăciunului, astfel încât accentul să rămână pe "a dărui" şi nu pe "a primi". Cere-i copilului să respecte ceilalţi copii şi să le permită să afle singuri răspunsul la întrebarea "Există Moş Crăciun?". Abţine-te de la a cere copilului să te ajute să menţii minciuna. Cere-i în schimb să se alăture obiceiurilor familiei specifice "lunii cadourilor".

 

Alte sfaturi pentru părinţi:

 

Chiar dacă voi nu mai simţiţi sau credeţi în magia crăciunului, e important să nu impiedicaţi nevoia de imaginar şi creativitate a copilului.

·        Ar fi bine să întreţineţi magia Crăciunului intrând în joc alături de copiii voştri sau chiar în rol

·        Nu-i readuceţi brusc la realitate pe copii, înainte de vreme.

·        Nu trebuie să transmiteţi viziunea comercială a sărbătorilor de iarnăcopiilor, pentru binele lor.

 

 

 

Mai credeti in povesti? Mos Craciun este cea mai frumoasa poveste. El va exista atata timp cat vom crede in el si in noi. Fie ca magia sarbatorilor sa va cuprinda, sa aduca in sufletele si in casele dumneavoastra pace si bucurie. La multi ani!

 

Voteaza

(0 voturi)

Comentarii(0)Scris de
adventurekids
Data
20 dec. 2010
Vizionari
6210
0 voturi
Reclama 1 zona editabila
Reclama2_Detaliu_Articole